Klimatizacija

Stvorite si uvjete za idealnu klimu tijekom cijele godine...

Sveopćim globalnim zatopljenjem klima uređaji postali su od životne važnosti za veliki dio stanovništva naše planete. Riječ je o uređajima kojima se mogu regulirati klimatski uvjeti u prostoru u kojem boravimo. Koriste se za hlađenje u danima velikih vrućina, ali i za zagrijavanje u hladnijim mjesecima. Osim toga, oni se mogu podesiti i kao ovlaživači i pročiščivaći zraka. Mali se klima uređaji koriste u automobilima novijeg datuma u kojima su postali serijska oprema u rangu osnovnih dijelova, poput žmigavca ili kotača. Srednji se koriste za klimatiziranje stanova u gradovima, a veći sustavi u poslovnim građevinama širokog spektra namjene.

Klimatizacijski uređaji namijenjeni širokoj uporabi nalaze se u svakom moderno opremljenom stanu, a u posljednje su vrijeme postali i standardna oprema u novogradnjama. Za one koji ga postavljaju naknadno pripremili smo nekoliko korisnih savjeta.

Pri odabiru klimatizacijskih sustava moraju biti zadovoljeni određeni kriteriji. Osnovni kriteriji za izbor sustava klimatizacije su: funkcionalnost, toplinski i rashladni učinak, mogućnost smještaja u prostoru, investicijski troškovi, trošak pogona, pouzdanost pogona, fleksibilnost sustava i mogućnost održavanja. Između navedenih kriterija uspostavlja se mođusobna veza. Mi u dogovoru s investitorom određujemo koje je najpogodnije rješenje za postavljanje određenog klimatizacijskog sustava.

Ugradnja klima uređaja iziskuje majstora koji to radi svakodnevno i koji ima iskustva u tom poslu. Greške su mnogobrojne i stoga su Vam potrebni profesionalni montažeri. S dobrom instalacijom klimatizacija će biti uredno postavljena i učinkovita, s lošom su mogući problemi, kako u pogledu kvarova tako i u pogledu utroška energije.
Vanjska jedinica klima uređaja mora uvijek biti vani. To znači doslovno vani, ne u potkrovlju, na tavanu, u podrumu i slično. Udaljenost između vanjske i unutarnje jedinice zbog eliminacije gubitaka mora biti što manja, za uređaje s inverterom do 10-ak metara. Pri radu klima uređaja stvara se kondenzacija vodene pare koju treba učinkovito odvesti odvodom koji neće ići ravno u susjedino kućno cvijeće ili na stubište zajedničke zgrade. Također, valja razmišljati i o arhitekturi građevine u kojoj boravimo i nastojati ne uništiti izgled koji pročelje ima u ukupnom dojmu ulice.
Unutarnja jedinica pak se postavlja tako da ‘ne tuče’ u glavu korisnike prostora, dakle treba je postaviti što više prema stropu prostorije. Ona ne smije direktno djelovati u smjeru onog dijela prostorije u kojem se ljudi najduže zadržavaju, npr. u smjeru trosjeda u dnevnom boravku, radnog stola u radnoj sobi ili u smjeru kreveta na kojemu spavamo. Ona se ne postavlja u uskom hodniku niti na način koji bi onemogućio ispuhivanje zraka.
Ukoliko klima uređaj služi isključivo kao uporabni predmet za ugodniji život u stanu tada je klasična varijanta s unutarnjom i vanjskom jedinicom uobičajena. No, inteligentne kuće i nešto zahtjevniji investitori svoju klimatizaciju sakrivaju u zidovima i stropovima koji hlade i griju.

Ukratko

Vrsta usluge

klimatizacija prostora

Ugrađujemo klime

Mitsubishi Electric
Toshiba
Gree
Panasonic
...