Mehanički sistemi zaštite

Construct Look, Deffend Look, Zeder najpoznatiji su mehanički sistemi zaštite automobila. U kojoj mjeri osiguravate automobil korištenjem nekog od ovih zaštita djelimično varira, ipak, savjet je da se odlučite za bilo koji čime ćete smanjiti rizik od krađe.

Construct Look

je mehanička blokada mjenjača s Mul-T-Lock cilindrom, a radi na principu blokade mjenjača. Blokada mjenjača štiti vozilo od krađe blokadom ručice mjenjača u položaju R (kod ručnih mjenjača) i P (kod automatskih mjenjača), s tim da ova blokada ne stupa u interakciju s originalnim dijelovima vozila na način koji bi mogao uzrokovati kvarove. Ugrađena blokada mjenjača ne narušava unutarnji izgled vozila, a samo tijelo blokade mjenjača izrađeno je od visokokvalitetnog čelika, što je čini otpornom na lomljenje, bušenje, rezanje i druge nasilne metode djelovanja, a na nju se ne može djelovati ni tekućim dušikom. Mehanizam zaključavanja tehnički je veoma složen, cilindar je potpuno zaštićen unutar tijela blokade mjenjača, koji nije moguće otvoriti upotrebom provalničkih alata (češlja, ruskog ključa, itd.). Uz svaku blokadu mjenjača dobivaju se tri ključa i sigurnosna kod kartica, koja je neophodna za dodatnu izradu ključeva.

Deffend Look

je blokada mjenjača s antibumping cilindrom i ocjenom pet tresor testa. Do 2006. godine koristio je cilindre izraelske tvrtke Mul-T-Lock, a sada isporučuje svoje blokade pin lock i rotary lock, s cilindrima švicarske tvrtke Kaba, koji su otporni na “bumping” metodu nasilnog otvaranja.
Defend Lock je u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi godinama najprodavanija zaštita, jer nudi najbolji omjer cijene i kvaliteta. Defend Lock blokada mjenjača jedinstvena je i po tome što joj za zatvaranje ne treba ključ, jer se zatvara zakretanjem brave rukom.

Zeder

je mehanički sistem zaštite koji se ugrađuje na vratilo volana i tako vrši blokadu upravljačkog sistema kao i elektroblokadu paljenja motora. Inače, ova zaštita se lahko ugrađuje, prilikom montaže ne dira se letva volana, a elektroblokada vozila vrši se nezavisno od kompjutera automobila.
Zeder se aktivira i deaktivira okretanjem ključa; prilikom zaključavanja Zedera aktiviraju se mehanička blokada upravljanja automobilom i elektroblokada motora. Osim navedenog, Zederom se onemogućava guranje vozila, odvlačenje sajlom, a u slučaju krađe ključa za startanje motora, pošto nisu u mogućnosti upravljati vozilom, lopovi ne mogu otuđiti vozilo.

Ukratko

Vrsta usluge

ugradnja meh. blokade

Proizvođači

Construct Look
Deffend Look
Zeder